Masaže

Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja. Ime joj potječe od arapske riječi massa, što znači dodir.

Poznata otkad je i čovjeka, spominje se u svim kulturama. Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endrofina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. SpaUpravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav, jer smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih(stresnih) hormona u organizmu. Znamo da je stres, jedan od pratećih problema današnjice od kojeg patimo gotovo svi, ujedno i uzrok mnogih zdravstvenih problema i bolesti u kojima prednjače bolesti hormonalnog i srčeno-žilnog sustava. Stoga je masaža odličan ,prirodni put za rješavanje stresa i prevenciju mnogih bolesti.

Višestruko pozitivno djelovanje Masažom se poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuje se sekret, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranljivih tvari u tkiva, otjecanje linfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija, te izgleda zdravije i mlađe.

O stanju mišića koji pokreću naše tijelo, uveliko ovisi držanje i izgled. Masaža utječe na njih tako, da se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to masaža potiče i olakšava probavu te predstavlja veliku pomoć kao nadopuna, ali i jedan od načina tretiranja određenih stanja.

Masaža može smanjiti rizik od nastanka depresije, kroničnog stresa, oslobađa od umora, ublažava glavobolju i jača imunitet.