Šminkanje

Kozmetika je bila sva područja u drevnom Egiptu. Žene i muškarci. Bogati i siromašni.

Svi su ih koristili. I to ne samo zbog ispraznosti. Tada, šminka je bila neophodna jer im je pomogla da zaštite svoju kožu od vrelog pustinjskog sunca i uboda insekata. Šminka je čak korištena za vjerske obrede! U stvari, kozmetika je bila toliko važna Egipćanima da su ih sahranili sa šminkom kako bi je mogli koristiti u zagrobnom životu.

INFO:Da li ste toliko radoznali, da saznate njihove tajne?

 

maska egiptUlje za tijelo

Vruća, burna i vjetrovita klima Egipta isušuje kožu, koža je ispucana i izgorena. Zbog toga je hidratantna krema za sve Egipćane bila apsolutno potrebna. Čak su i radnici dobivali ulja za tijelo kako bi im se tijelo hidratiziralo, bilo je kao dio plaće (da se ne pobune).
Ponekad su čak koristili i  med za vlaženje kože. Egipćani su također napravili losione za uklanjanje strija, potakli rast kose i spriječili ćelavost ... ali tko zna koliko su dobro radili. Vjerojatno nisu!

Sapuni

Drevni Egipćani mnogo su se brinuli o osobnoj higijeni. Vjerovali su da je prljavo i smrdljivo tijelo nečisto, pa su se u svakom trenutku održavali čistim i njegovanim. Oni su se često prali sapunima od gline ili pepela pomiješanim s mirisnim uljima.

 

Oči

Stari Egipćani koristili su crne i zelene boje na očima. Crna boja, napravljena od galene u prahu (danas poznate kao kohl), trebala je zaštititi oči od vrućeg sunca. Zelena boja, napravljena od malahitnog praha (minerala zelene boje), korištena je kako bi se oči učinile većima. Osim toga, vjerovali su da ova boja priziva Horusovo oko, boga Neba i Sunca i ozdravljenja. Ako ste ga nosili, Bog bi vas štitio. Da bi napravili ove boje, Egipćani su navedene minerale drobili a zatim ih pomiješali s tvarima (vjerojatno dobivenim iz životinjskih masti) koje će ih učiniti da bolje prianja za oči. Za nanošenje ovih boja koristili su vrhove prstiju ili male štapiće od drveta, kostiju ili bjelokosti.